Brodera

        om sömmar och stygn

   

 

Om Brodera

 

 

Broderibloggen

 

 

Kontakta Brodera

 

 

Startsidan

 

 

 

 

© Helena Ericsson  2006-2014

 

 



 

Hallandssöm

Hallandssömmen härstammar från ett par brodöser som var verksamma i norra Halland under 1800-talet.

 

Numera sys ofta hallandssöm med mellanblått och mörkrosa bomullsgarn på vitt tyg.

 

Hallandssömmen karaktäriseras av geometriska figurer som cirklar och kvadrater men även blommor och hjärtan. De vanligaste stygnen är kedjestygn, stjälkstygn, langettstygn, korsstygn, plattsöm, flätsöm och olika bottensömmar.

 

De tidigaste hallandsbroderierna från början av 1800-talet är i allmänhet sydda på linnetyg. Linodlingen var ju stor i Halland. Tråden man sydde med var oftast fin bomullstråd som blivit över efter vävning.

 

Vid inventeringar som är gjorda bland gamla broderier sydda i norra Halland har man noterat att de i de flesta fall är broderade i endast en färg: blått eller rött.

 

Under 1920- och 30-talen blev det populärt att brodera hallandssöm igen och då skapades många mönster i blått och rosa och de mönster som säljs idag har oftast de färgerna.

 

Eftersom hallandssömmen är så karaktäristisk kan man känna igen den även i andra färger och material. Det finns fina exempel på broderier i hallandssöm som är sydda i t ex brunt eller gult och jag har också sett en vacker kudde i ylletyg med hallandsbroderier i ullgarn och guldtråd.

 

 

Fröllingestjärnan är ett mönster från 1830-talet och ett bra exempel på de ursprungliga enfärgade hallandsbroderierna, broderad av Helena

 

 

Länkar

 

Halländska hemslöjden i Halmstad säljer materialsatser till hallandssöm.

 

Lilla Hamragårdens Hemslöjdsmuseum i Åsa drivs av Irene Karlsson. Hon har samlat och dokumenterat mängder av arbeten i Hallandssöm.

 

 

Litteratur

 

Hallandssöm / Britta Johansson, 1977, 108 s.

 

Hallandssöm / broschyr från Halländska hemslöjdsföreningen,

20 s.

 

Svenska broderier / Ingrid Eggimann-Jonsson, 1998, 160 s.  (innehåller ett omfattande kapitel om Hallandssömmens historia och tekniker)

 

 

 

 

Design och broderi av Helena