Tvistsöm är ett bundet sömsätt som påminner om korsstygn. Man syr den alltså över räknade trådar. Den används för att täcka ytor. Tvistsöm är lätt att lära sig och kräver mer uthållighet än skicklighet.
Särskilt i Skåne har tvistsöm använts i flera hundra år. Den är väldigt hållbar och passar därför att brodera på kuddar och dynor.
Det vanliga är att man broderar med ullgarn på ett särskilt tvistsömstyg, som är vävt så att det är lätt att sy jämnt och rakt. Man kan också använda aidaväv.
Tvistsömmen sys i rader och stygnen ger ett flätat intryck. Man kan välja att sy alla stygn på en ledd, eller också syr man olika färgfält på olika ledd och det kan ge en väldigt fin mönstereffekt.
Så här broderar du tvistsöm: Tvistsöm består av två stygn: först ett långt snedstygn framåt och sedan ett kort snedstygn tillbaka. Därefter ett långt snedstygn framåt osv.
Sy från vänster till höger. Börja raden med ett enstaka korsstygn och sedan sys ett dubbelt så långt snedstygn åt höger. Sedan syr man ett kort snedstygn tillbaka och fortsätter så. Avsluta raden med ett kort snedstygn till vänster.
Nästa rad sys likadant, men spegelvänt.